MAKARONY

Chiny i pierwsze nitki makaronu

1000 p. n. e.

W chińskiej prowincji Qinghai odkryto 4000-letnie naczynie z resztkami długich nitek makaronu. Były one wykonane z mąki z prosa. To jedno z najstarszych materialnych dowodów istnienia makaronu.

Makaron w Rzymie

100 n. e.

Rzymski pisarz Apicjusz opisał potrawę zwaną laganum – płaty ciasta przypominające dzisiejszą lasagne. Nie były jednak jeszcze gotowane w wodzie, a raczej pieczone lub smażone.

Arabowie i suszenie makaronu

800 n. e.

Arabowie rozpowszechnili ideę suszenia ciasta z mąki i wody, co pozwalało przechowywać makaron na dłużej. Wprowadzili tę technikę do Sycylii i południowych Włoch.

Makaron w opisie podróżniczym

1154r.

Geograf Al-Idrisi opisał w Sycylii produkcję i eksport suszonego makaronu z miasta Trabia. Nazwał go itriyya, a makaron ten był eksportowany do całego regionu Morza Śródziemnego.

Marco Polo i mit o Chinach

1271 – 1295r.

Według popularnego, choć nieco przesadzonego mitu, Marco Polo miał przywieźć makaron z Chin do Włoch. W rzeczywistości makaron istniał we Włoszech wcześniej, ale podróże Pola mogły wpłynąć na jego popularyzację.

Lasagne i makarony w kuchni renesansowej

XV w.

Makaron pojawia się w książkach kucharskich z epoki renesansu. Znane są już lasagne i makarony w złożonych sosach, podawane na ucztach królewskich.

Mechanizacja produkcji

XVIII w.

We Włoszech skonstruowano pierwsze maszyny do produkcji makaronu – prasy śrubowe do wyciskania ciasta przez foremki. Umożliwiło to zwiększenie skali produkcji.

Makaron przemysłowy

XX w.

Makaron stał się produktem masowym. Dzięki nowoczesnym liniom produkcyjnym można było go produkować tanio, szybko i w ogromnych ilościach.