MAKARONY

przepis na makaron

składniki

Czas chłodzenia ciasta: 1 godzina
Czas gotowania makaronu: 3 minuty
Liczba porcji: 400 g ugotowanego makaronu
Aby ugotować około 400 gramów makaronu potrzebujesz jedną szklankę mąki pszennej o dużej zawartości glutenu. Są to mąki jasne, bardzo drobno zmielone. Możesz zatem użyć mąkę pszenną tortową typ. 450 lub też mąkę do włoskiej pizzy typ.00. Na stolnicę wysyp zatem 160 gramów takiej mąki.
Na środku zrób dołek. Do mąki wbij jedno całe średnie jajko oraz dodaj dwa żółtka średniej wielkości jajek. Oczywiście im świeższe jajka, tym lepiej. Domowy makaron szykuj wyłącznie na wiejskich jajkach "od szczęśliwej kurki". Takie są najlepsze i najzdrowsze. Jeśli użyjesz dużych jajek, to ciasto będzie luźniejsze i szybciej je wyrobisz.
Do piramidki dołóż jeszcze 1/3 łyżeczki soli oraz wlej łyżkę delikatnej oliwy z oliwek lub ewentualnie inny olej roślinny. Można też wlać tylko łyżeczkę oliwy oraz dodatkowo jedną łyżkę zimnej wody.
Połącz wszystkie składniki i zacznij zagniatać ciasto na domowy makaron. Jak tylko uporasz się z połączeniem wszystkich składników w jedną całość, zacznij zagniatać ciasto. Ciasto makaronowe zagniataj do środka tak długo, aż zrobi się jednolite i gładkie. Może to zająć od 20 minut, nawet do godziny.
Do zrobienia tego makaronu użyłem dość małych jajek w średnim rozmiarze, więc zagniatanie zajęło mi około 30 minut. Ciasto było mocno zwarte. Na koniec uformowałem kulę o wadze 240 gramów. Swoją kulę ciasta makaronowego zawiń w przezroczystą folię do żywności i odłóż do lodówki na minimum godzinę. Ciasto ma w tym czasie odpocząć.
Po schłodzeniu kulę ciasta dzielę sobie na trzy kawałki. Kawałki ciasta, których nie wałkuję od razu przykrywam folią, której użyłem do zawinięcie kuli do chłodzenia (aby ciasto nie obeschło z wierzchu). Kawałek ciasta umieszczam na stolnicy lekko oprószonej mąką i rozwałkowuję. Ciasto wałkuję jak najcieniej. Używam wałka, więc trwa to kilka ładnych minut, ale jeśli masz maszynkę do wałkowania ciasta, to śmiało możesz jej użyć.
Cienki placek zawijam w rulonik i kroję kluski przy pomocy bardzo ostrego noża. Szerokość moich klusek wynosiła około 1,5-2 mm. Pokrojone kluseczki przekładałam do miski i jeszcze lekko posypywałam mąką.
W taki właśnie sposób rozwałkowałem i pokroiłem również pozostałe dwa kawałki ciasta. Makaron warto co chwilę unosić do góry i rozdzielać, by lekko podsechł i nie kleił się.
Domowy makaron jest już gotowy do ugotowania. Nie musisz go jednak gotować od razu. Jeśli makaron ma być ugotowany w ciągu dwóch dni, to zostaw go na desce przez godzinę, by się trochę dosuszył. Porozdzielaj go i lekko oprósz mąką a następnie umieść w misce lub woreczku z zamknięciem i odłóż do lodówki.
Taki makaron można też zamrozić. Wówczas przełóż go do woreczka do mrożonek a następnie szczelnie zamknij i odłóż do zamrażarki (do miesiąca).

wizualizacja gotowego makaronu na talerzu

narysowany makaron spaghetti na talerzu